Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, paranın simgesi belirlenerek TL’nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliğinin ön plana çıkartıldığını belirteler, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL’nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL’nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.
TL Simgesi Kurulumu
Bilgisayarınıza uygun olan paketi aşağıdan kurabilirsiniz:
Mobil cihazlarınızla TL simgesini görüntülemek için aşağıdaki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.:
Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, TL ve yeni TL banknot ve madeni paraların 2009 yılı boyunca bir arada tedavülde kaldığını ve akabinde banknot ve madeni paraların 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle tedavülden sorunsuz bir şekilde kaldırıldığını hatırlattı.
Başçı, Merkez Bankası Kanunu ile bankanın hükümetle birlikte, TL’nin iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almakla görevlendirildiğini kaydederek, bu görev gereğince TL’na kazandırılan itibarı perçinlemek ve dünyada bilinirliğini artırmak amacıyla bir simgeye ihtiyaç duyulduğunu, TL’nı anlaşılabilir özgün, estetik elle yazımı kolay ve akılda kalıcı bir şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere, TL Simge Yarışmasının düzenlendiğini kaydetti.
TL Simge Yarışması fikrinin ilk olarak bankanın 2011-2015 Stratejik Planında, TL’nın Türkiye’de ve dünyada tanıtılması amacıyla bir simge belirlemek olarak yer aldığını ifade eden Başçı, şartları belirlendikten sonra yarışma açılacağının 8 Eylül 2011 tarihinde kamuoyuna duyurulduğunu anlattı.
-"Yarışmaya yoğun ilgi"-
Başçı, yarışmaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, yarışma takvimi içerisinde bankaya toplam 8 bin 362 adet başvuru yapıldığını söyledi. Yarışma süreci içinde birçok kez toplanan değerlendirme jürisinin çalışmaları sonucunda, finale kalan 7 tasarımın banka yönetimine sunulduğunu anlatan Başçı, şöyle devam etti:
"Bankamız yönetimi titiz bir değerlendirme süreci sonucunda, bu 7 tasarım içinden birincilik ödülüne layık görülen eser ile teşvik ödülüne layık görülen 3 çalışmayı belirlemiştir. Birincilik ödülüne layık görülen tasarım Tülay Lale’ye, teşvik ödülüne layık görülen tasarımlar ise Hamdi Akgözlü, Özlem Özkal ve Hüseyin Artuk’a aittir. Ödül kazanan tasarım sahipleri nisan ayında yapılacak olan Banka genel kuruluna davet edilecek, sertifikaları kendilerine takdim edilecektir."
-"Geometrik açıdan estetik bir temele oturtuldu"-
Başçı, yarışma ilan edilirken, TL Simge Yarışması şartnamesinin ilgili hükmü ile birincilik ödülüne layık görülen tasarım üzerinde değişiklik yapma hakkının saklı tutulduğunu kaydederek, bu çerçevede, banka yönetiminin önerileri doğrultusunda birinci seçilen tasarımın banka grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtulduğunu bildirdi.
Kişisel bilgisayarlardaki ve akıllı mobil cihazlardaki farklı işletim sistemlerinde simgenin yaygın ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesine ilişkin çalışmaların ilave zaman gerektirmesi nedeniyle TL simgesinin tanıtıldığı toplantının tarihinin bir hafta ileriye taşınmasına neden olduğunu belirten Başçı, bankamız yönetimi tarafından kabul edilen ilkeler doğrultusunda paranın simgesi belirlenirken, TL’nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliği ön plana çıkartıldığını bildirdi.
Başçı, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL’nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL’nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.
- Altın oran ile uyumlu-
Doğada göze hoş görülenen nesnelerin altın oran ile uyumlu olduğuna dikkati çeken Başçı, elma çekirdeklerinin elma içinde yerleşim şeklinden deniz kabuğunun spiral şekline, insan vücudundan Türk bayrağındaki yıldıza kadar, pek çok estetik görüntünün altın oranla uyumlu olduğunu dile getirdi.
Tarihte bir çok sanatçı ve mimarın da göze hoş gelen eserlerini altın oran oluşturarak yaptığını anlatan Başçı, "Türk Lirası simgemizin T harfinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı şekilde söz konusu çizgilerin sağ ve sol tarafında kalan kısımlarının birbirine oranı altın oranla uyumludur" dedi.
Simgenin şeklinin geometrik açıdan estetik bir temele oturtularak herkes tarafından kolayca çizilmesi ve vatandaşlar tarafından benimsenerek kullanımının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydeden Başçı, bu amaç doğrultusunda yıl boyunca simgenin tanıtılmasına yönelik yoğun bir kampanya yürütüleceğini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder